В суботу 22 грудня, пройшло VI обласне свято національної кухні «Чим хата багата, тим і рада». Такий захід у межах області проводять вже вшосте. За інформацією vinnytsia-trend.in.ua перший фестиваль відбувся ще 10 років тому й одразу гучно заявив про себе як культурно-мистецьке явище серед фестивалів області.

Сьогодні участь взяли вісім національних спільнот, які мешкають на території Вінниччини. На святі можна було почастувати традиційні страви й познайомитись із кулінарними звичаями різних етносів.

Захід відбувся в приміщенні Вінницького краєзнавчого музею. Кулінари не лише пригощали готовими витребеньками, а й проводили майстер-класи приготування найскладніших страв. Крім того, гості мали можливість ознайомитись з декоративно-прикладним мистецтвом кожної національності, зокрема одягом та посудом.

Гастрономічними смаколиками порадували грузини, приготувавши свої «пиріжки» - хачапурі. Азербайджанці пропонували відвідувачам ароматний плов з м’ясом. Серед найпопулярніших рідких страв була польська зупа та єврейський курячий бульйон з мацою.

Наші північні сусіди пригощали стравою-близнюком української кухні – драниками. На любителів поїсти смачно й калорійно очікували апетитні німецькі ковбаски. Тим же, хто непокоїться за стрункість своєї талії, індійці пропонували вегетаріанське бір’яні – екзотично та корисно водночас, а поляки заманювали грибною зупою.

Українці здивували перебірливих гурманів тиманівською кашею, яку готують в Тульчинському районі на Вінниччині. Запивати поживну смакоту можна було у ромській світлиці, де запарили запашний трав’яний чай.

Олена Назарець (заступник директора Вінницького обласного центру народної творчості) зауважила, що такі заходи не лише доводять багату кулінарну культуру кожного етносу, а й сприяють їхній популяризації серед містян

Коментарі